Що таке релевантність і як вона впливає на пошук в інтернеті

Релевантність – це відповідність. Тобто це показник, наскільки результати видачі відповідають запиту користувача. Релевантний текст або сайт – це такий, який повністю відповідає очікуванням і потребам користувача. Висока релевантність означає, що людина побачить саме те, що хоче. Якщо людина пише в пошукову строку “купити велосипед”, найбільш релевантними будуть ті сайти, на яких можна саме купити велосипед.

21 Червень 2024
what-is-relevance-how-it-affect
Serhiy
Шингур Сергій
Sales Manager
quotes
«Інформація – найдорожчий ресурс в наш час високих технологій!»

Чому релевантність важлива для ранжування?

Головна мета будь-якої пошукової системи – надати користувачу саме те, що він шукає. Якщо текст релевантний, тоді він ідеально підходить для відповіді на запит користувача, Google це помічає та розуміє, що текст корисний, та просуває його.

Давайте роздивимось на прикладі. Людина так само пише “Купити велосипед”, переходить за першим посиланням і бачить статтю про те, чому велосипед краще за самокат. Начебто тематика така сама, але користувач не отримав те, що хотів. Його мета була – купити велосипед, а не читати про нього статтю. Тому більш релевантним для такого користувача буде сторінка будь-якого інтернет магазину де продаються велосипеди. Тоді він зможе отримати те, що хоче та це буде релевантний контент.

Як визначається релевантність?

how-relevance determined

Пошукові системи використовують складні алгоритми для визначення релевантності. Ось декілька факторів на які звертає уваги Google:

  1. Ключові слова: наскільки часто та в якому контексті ключові слова зустрічаються в тексті. Google надає перевагу прямому входженню ключових слів. Це означає, що коли ви запитуєте “Хто такі SEObanda”, пошукові системи намагаються знайти на будь-якому сайті саме фразу “Хто такі SEObanda” або максимально наближені до неї.
  2. Збір семантичного ядра: розуміння контенту і значення слів у запиті для точнішого підбору результатів. Тобто SEO спеціалісти спочатку роблять аналіз ключових слів, розбивають їх за класами (напрямками пошуку), щоб зрозуміти, що саме хоче побачити користувач коли формує свій запит в пошуковій системі. Тоді запит “купити велосипед” направить користувача саме на магазин, а не на статтю або послуги з ремонту. 
  3. Поведінкові фактори: пошукові системи враховують те, як користувачі взаємодіють з контентом на сайті (кількість кліків, час перебування на сторінці, повернення до результатів пошуку, кількість сторінок відвіданих за один раз). Це показує пошуковим системам наскільки контент є корисним та релевантним. Якщо наповнення сайту є цікавим для користувача, він затримається довше та прочитає текст до кінця. Google це зчитує та розуміє, що таку сторінку треба просувати.
  4. Гео та персоналізація: пошукові системи часто використовують інформацію про місцезнаходження, попередні запити та вподобання користувачів (так звані файли кукі) для більш релевантних результатів видачі. Google вважає, що якщо ви шукаєте той самий велосипед, тоді вам краще показати магазини, які знаходяться в тому самому місті, що і ви. Така інформація об’єктивно буде більш релевантною, адже тоді ви зможете фізично відвідати магазин та отримати те, що шукали.
hand3

Підвищте видимість вашого бізнесу:
SEO-рішення для росту!

Вплив релевантності на результати пошуку

Релевантність – це один з ключових моментів в SEO і ось чому:

  1. Задоволення користувачів: висока релевантність результатів пошуку підвищує задоволеність клієнтів, оскільки вони можуть швидко знайти потрібну інформацію. 
  2. Довіра від пошукових систем: коли будь-яка пошукова система бачить, що ваш контент релевантний, вона більше довіряє вашому сайту та просуває його. Для пошукових систем вигідно, щоб ви надавали релевантну інформацію.
  3. CTR (click-through rate або коефіцієнт клікабельності): релевантність мета-тегів впливає на відсоток переходів на сайт. Тобто якщо людина шукає велосипед й бачить в результатах видачі заголовок “Купити самокат” – він не перейде на цей сайт, тому що він не релевантний та не відповідає запиту. Але якщо заголовок буде “Купити велосипед за оптовою ціною в Києві”, цей запит буде максимально релевантний (якщо ви живете в Києві) і ви з більшою вірогідністю натиснете на посилання.

Загалом всі фактори сходяться саме до цих трьох. Будь-яка робота над релевантністю контенту робиться саме для того, щоб викликати довіру пошукових систем, надати точну інформацію користувачам та збільшити CTR.

Як підвищити релевантність сайту?

how-increase-website-relevance

Давайте роздивимось як зрозуміти, що шукають люди та як зробити ваш сайт більш релевантним (та як наслідок підняти його в результатах пошуку):

Дослідження ключових слів

Перший крок до підвищення релевантності – це розуміння, які ключові слова і фрази використовують ваші потенційні клієнти. Для цього необхідно:

  • Використовувати інструменти для дослідження ключових слів, таких як Google Keyword Planner, Ahrefs, SEMrush тощо, щоб знайти релевантні ключові слова.
  • Зробити аналіз конкурентів. Дослідіть, які ключові слова використовують ваші конкуренти і які сторінки у них займають високі позиції.
  • Використовуйте ключові слова з довгими хвостами. Зосередьтесь саме на довгих та точних ключових словах, адже вони є більш специфічними і менш конкурентними. До таких ключів відносяться запити по типу “Купити велосипед winner з рамою 19 дюймів та п’ятьма швидкостями”. Такий запит зазвичай пишуть люди, які точно знають що хочуть купити і з більшою вірогідністю куплять цей товар.

Оптимізація контенту

Ось ви зрозуміли як саме роблять запит потенційні клієнти. Що далі? Створення якісного контенту, який відповідає потребам і запитам користувачів. Це є основою релевантності, тому далі вам необхідно:

  • Створити релевантний контент. Пишіть статті, блоги, інфографіки та інші матеріали, які відповідають на питання користувачів та вирішують їхні проблеми.
  • При написанні використовувати заголовки (Н1, Н2, Н3), абзаци, списки та інші елементи для полегшення читання та навігації на сторінці.
  • Регулярно оновлювати контент, щоб він залишався актуальним і точним.

Технічна оптимізація

Технічні аспекти також впливають на його релевантність і ранжування в пошукових системах. Якщо сайт довго завантажується, користувач вийде з нього і навіть не побачить контент (навіть якщо він дійсно релевантний), тому для кращого ранжування, необхідно:

  • Оптимізувати швидкість завантаження сторінок за допомогою стиснення зображень, використання кешування та мінімізації коду.
  • Налаштувати сайт під мобільні пристрої, оскільки мобільний трафік складає понад 60% загальної кількості запитів в пошукових системах.
  • Використовуйте валідний (правильний) HTML/CSS код, щоб забезпечити коректне відображення сайту.

Поліпшення структури сайту

Зручна і логічні структура сайту допомагає користувачам та пошуковим системам краще розуміти його наповнення. Для цього необхідно:

  • Забезпечити легку навігацію по сайту, використовуючи чітке меню та внутрішні посилання. До речі внутрішня перелінковка між сторінками на сайті є важливим показником для SEO, адже сприяє саме на простоту навігації та розуміння сайту.
  • Створіть XML-карту сайту, щоб полегшити індексацію пошуковими системами. 
  • Використовуйте зрозумілі URL, які містять ключові слова та відображають структуру сайту.

Налаштування лінкбілдингу 

Зворотні посилання від авторитетних та релевантних джерел покращують позиції вашого сайту в пошукових системах:

  • Залучайте зворотні посилання від авторитетних сайтів, блогів та медіа.
  • Пишіть гостьові пости на релевантних сайтах з посиланням на ваш контент або товар.
  • Створюйте контент, який буде корисним для інших, щоб вони самі посилались на ваш сайт.
hand3

Підвищте видимість вашого бізнесу:
SEO-рішення для росту!

Висновок

Релевантний контент може значно покращити позиції вашого сайту, збільшити CTR та підвищити ваші продажі. Для правильної оптимізації контенту необхідно зробити аналіз конкурентів, зібрати семантичне ядро, створити релевантний та корисний контент, а також просувати його за допомогою зворотних посилань. Якщо ви хочете, щоб ваш контент був завжди актуальним, релевантним та закликав нових клієнтів, звертайтесь до SEObanda і ми допоможемо покращити ваш сайт!

Вам також може сподобатися

Що таке юзабіліті тестування та який вид краще обрати

Що таке юзабіліті тестування та який вид краще обрати

Юзабіліті тестування - це методологія, яка використовується для оцінки зручності використання веб-сайту та покращення користувацького досвіду. Це процес...

Дизайн СЕО Розробка
Типові помилки SEO просування і способи їх виправлення

Типові помилки SEO просування і способи їх виправлення

SEO помилки можуть негативно вплинути на успішність сайту та рівень конверсії. Необхідно ознайомитись з найбільш розповсюдженими

Дизайн СЕО Розробка
Як використовувати візуальний контент для залучення аудиторії?

Як використовувати візуальний контент для залучення аудиторії?

Уявімо ситуацію: ви створили сайт, наповнили його інформативним і цікавим текстом, однак, стратегія залучення споживача тільки текстом більше не працює, крім того,...

Дизайн СЕО Розробка